Vilka är de fyra etiska principerna enligt Beauchamp & Childress?

Innehållsförteckning

Vilka är de fyra etiska principerna enligt Beauchamp & Childress?

Vilka är de fyra etiska principerna enligt Beauchamp & Childress?

Beauchamp och Childress (2009) tar upp fyra etiska principer som samtliga återfinns i ICN:s etiska kod, dessa är, autonomiprincipen, icke - skada principen, godhetsprincipen och rättviseprincipen. Autonomiprincipen har till syfte att säkerställa patientens frihet vid de etiska val som kan uppstå i vården.

Vilka är de fyra etiska principerna som styr arbetet inom vård och omsorg?

* göra gott * inte skada * vara rättvis * respektera självbestämmande och integritet. Principerna att göra gott och inte skada är emellertid för allmänna för att ha mer än ett begränsat värde vid prioriteringar. Rättvisa kan ha många innebörder.

Vad ska prägla vården?

Hälso- och sjukvården ska bygga på respekt för människovärdet och erbjuda vård på lika villkor oavsett kön, ålder, funktionshinder, social position, etnisk och religiös tillhörighet eller sexuell identitet. God hälsa är när en person är fri från sjukdom och följder av skada.

Vilka är de etiska principer?

Människovärdesprincipen innebär att man betraktar och behandlar människan som den hon är i sig och inte i egenskap av det hon har eller gör....Den innehåller tre etiska principer i hierarkisk ordning;

  • människovärdesprincipen.
  • behovs- och solidaritetsprincipen.
  • kostnadseffektivitetsprincipen.

Relaterade inlägg: