För vem gäller offentlighetsprincipen?
Innehållsförteckning
- För vem gäller offentlighetsprincipen?
- Vilka värderingar är grunden för offentlighetsprincipen?
- Vilken betydelse har offentlighetsprincipen i det svenska samhället?
- Vilket syfte har sekretesslagen?
- Vad innebär Offentlighets och sekretesslagen och för vem gäller den?
- För vem gäller Offentlighets och sekretesslagen?
För vem gäller offentlighetsprincipen?
Principen att handlingar hos myndigheter ska vara tillgängliga för allmänheten. Alla handlingar (pappersdokument eller elektroniska handlingar) som är inkommna till en myndighet, eller upprättade hos myndigheten, och som förvaras hos myndigheten, är som huvudregel offentliga.
Vilka värderingar är grunden för offentlighetsprincipen?
Allmänheten och massmedierna har rätt till insyn i statens och kommunernas verksamhet. Detta kallas för offentlighetsprincipen. Den innebär att allmänna handlingar är offentliga, att alla har yttrandefrihet och att tjänstemän i offentlig verksamhet har meddelarfrihet.
Vilken betydelse har offentlighetsprincipen i det svenska samhället?
Offentlighetsprincipen är en grundbult i den svenska demokratin och i offentlig förvaltning. Insyn i den offentliga verksamheten utgör garantier mot maktmissbruk och ger möjlighet för var och en att påverka.
Vilket syfte har sekretesslagen?
Offentlighets- och sekretesslagen innehåller bestämmelser för hur myndigheter ska registrera, lämna ut och hantera allmänna handlingar. ... Det är förbjudet att röja uppgifter om patienter, vare sig det sker muntligt, genom utlämnande av allmän handling eller på något annat sätt.
Vad innebär Offentlighets och sekretesslagen och för vem gäller den?
Offentlighets- och sekretsslagen innehåller regler om myndigheters hantering av allmänna handlingar, tystnadsplikt för anställda på myndigheter och begränsningar i rätten att ta del av allmänna handlingar.
För vem gäller Offentlighets och sekretesslagen?
Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) gäller för alla som är anställda inom den offentliga hälso- och sjukvården, oavsett befattning eller huvudmannaskap.