Vad menar vi med den svenska modellen?

Innehållsförteckning

Vad menar vi med den svenska modellen?

Vad menar vi med den svenska modellen?

I Sverige reglerar vi villkoren för arbetsmarknaden med lagar som ger miniminivån och sedan fylls ut med fler och bättre villkor genom kollektivavtal. Det är fackförbunden och arbetsgivarna som gemensamt kommer överens om innehållet i kollektivavtalen.

Varför växte den svenska modellen fram?

Den svenska modellen växer fram Till en början var arbetsgivarna motståndare till fackliga strävanden, men med tiden uppstod ett gemensamt intresse hos både arbetsgivare och arbetstagare att inrätta en förhandlings- och avtalsordning som kunde leverera arbetsfred och stabila villkor för såväl företag som anställda.

Vad menas med den svenska arbetsmarknadsmodellen?

Den svenska arbetsmarknadsmodellen innebär att arbetsmarknadens parter har det huvudsakliga ansvaret för att reglera löner och anställningsvillkor. Detta är också förutsättningen för Medlingsinstitutets uppdrag.

Vad innebar Saltsjöbadsavtalet och varför är den svenska modellen speciell?

Saltsjöbadsavtalet såg till att arbetsmarknadens parter kom överens, utan att lagstiftning behövdes. Avtalet slog alltså fast en norm om att arbetsmarknadens parter ska sluta avtal, utan inblandning av regeringen. Det la grunden för det som kallas ”Den svenska modellen”.

Vad beslutades vid det så kallade Saltsjöbadsavtalet och varför har det stått som förebild för de vi kallar den svenska modellen?

Sverige har under en lång period haft en nästintill unik arbetsmarknadsmodell, den så kallade svenska modellen. Denna modell bygger på ett antal hörnstenar som ett bra samarbetsklimat mellan marknadens parter, hög facklig organisationsgrad och en stat som håller sig neutral och utanför arbetsmarknaden.

Var Los centralisering en förutsättning för eller konsekvens av Saltsjöbadsavtalet 1938?

Saltsjöbadsavtalet bidrog också till arbetsfreden genom den centralisering som den medförde hos SAF och LO. En gemen- sam strävan var att åstadkomma en så hög organisationsgrad som möjligt. För båda parter gällde det att kunna kontrollera sina medlemsförbund och förbundens medlemmar.

Vad är ett hängavtal?

Företag som inte är organiserade kan i stället ha ett så kallat hängavtal. Detta gäller framför allt mindre företag med ett fåtal anställda. Hängavtal innebär att du som arbetsgivare kommer överens med facket om att reglerna i ett visst kollektivavtal ska gälla vid företaget.

Relaterade inlägg: