Vilka är grundstenarna i Eriksons teori?

Innehållsförteckning

Vilka är grundstenarna i Eriksons teori?

Vilka är grundstenarna i Eriksons teori?

Eriksons psykosociala utvecklingsteori går ut på att individen utvecklas genom 8 olika faser, där varje fas kan kopplas till ett specifikt åldersspann och där varje fas för med sig en särskild utmaning som individen behöver hantera.

Vad är en existentiell kris enligt Erikson?

Erikson menade att varje utvecklingsfas kan ses som en kris eftersom att all utveckling är konfliktfylld. Genom de sociala och kulturella erfarenheter barnet får då konflikten löses utvecklar barnet sin personlighet därför kallas Eriksons faser för psykosociala utvecklingskriser.

Vad är Utvecklingspsykologiskt perspektiv?

utvecklingspsykologi, gren av psykologin som studerar människans psykiska utveckling. Det är ett vidare begrepp än barnpsykologi eftersom hela livsloppet brukar inbegripas. Åldrandets psykologi räknas sålunda ibland in under utvecklingspsykologin.

Vad betyder Utvecklingsteorier?

Utvecklingspsykologi är läran om hur människans beteenden, tankar, känslor och sociala förmågor utvecklas under livet. Fokus för de flesta utvecklingsteorier ligger på barn och ungdomsåren men några ser på utveckling som något som sker under hela individens liv.

Vilka Utvecklingsteorier finns det?

Några psykologiska utvecklingsteorier beskriver utveckling i form av faser som individen går igenom i vissa åldrar ett par exempel på sådana teorier är Freuds teori om den psykosexuella utvecklingen och Erik Eriksons teori om utvecklingskriser.

Relaterade inlägg: