Vad innebär det när någon attesterar en faktura?

Innehållsförteckning

Vad innebär det när någon attesterar en faktura?

Vad innebär det när någon attesterar en faktura?

När ett inköp gjorts manuellt, inte genom en beställning i Lupin, kommer en faktura till beställaren för granskning och skickas därefter till attestanten. Som attestant för ett projekt har du till uppgift att attestera fakturan. Du meddelas via e-post att en faktura granskats och att du ska attestera den.

Måste man attestera fakturor?

Inom företag är det vanligt att använda en attestant som ansvarar för att granska och godkänna fakturor. Innan en faktura bokförs som en kostnad och läggs in för betalning i verksamhetens affärssystem ska den alltså attesteras. Om något inte stämmer på fakturan ska den inte attesteras.

Vad innebär Beslutsattest?

Beslutsattest ska innefatta kontroll av: Beslut Att transaktionen ryms inom beslutad budget, överensstämmer med fattade beslut och ligger inom ramen för verksamhetsområdet. Bokföringstidpunkt Bokföring sker vid rätt tidpunkt och i rätt period. Kontering Att konteringen är korrekt.

Vad är fakturahantering?

Elektronisk fakturahantering innefattar vanligtvis import och skanning, granskning, matchning och kontering samt attest, uppföljning och avslutningsvis kontroll. Syftet med elektronisk fakturahantering är att automatisera hela processen, och med elektroniska fakturor minimera eller helt eliminera manuell hantering.

Vad innebär det att attestera?

En attest är en form av skriftligt intyg, som intygar ett dokuments riktighet. För företagare handlar attestering oftast om att attestera leverantörsfakturor – men vad innebär det att attestera?

Vad betyder attest på kvitto?

Attestera innebär att skriftligen intyga riktigheten av ett dokument. I många företag har man som rutin att alla fakturor ska attesteras (godkännas) innan de betalas.

Vad är Attestlista?

Ett vanligt sätt är genom en attestlista, där den ekonomiansvarige inför varje styrelsemöte redovisar samtliga utbetalningar/fakturor som gått till betalning. Attestlistan diskuteras på styrelsemötet, och därefter “godkänns” den. Eller också har man någon anmärkning, och då får det försöka rättas till i efterhand.

Vad är Attestordning?

Fastställer vem eller vilka som ska skriva under handlingar, fakturor etc. dvs. innehar attesträtt. Attestordningen visar även den ordning som man ska skriva under i.

Vad innebär Mottagningsattest?

3.2 Mottagningsattest Mottagningsattestantens uppgift är att kontrollera att varan eller tjänsten är levererad eller utförd, att leveransen överensstämmer med beställningen samt håller avtalad kvalitet. Mottagningsattesten innebär även en kontroll av att kostnaden belastar rätt organisatorisk enhet.

Vad är en Attestinstruktion?

Attestinstruktionen är en viktig komponent i Familjebostäders interna kontroll- och styrsystem. Syftet med instruktionen är att på ett tydligt sätt beskriva hur Familjebostäders styrelse respektive vd har delegerat ansvaret för den löpande förvaltningen.

Relaterade inlägg: