Vad innebär det att handla på kredit?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att handla på kredit?

Vad innebär det att handla på kredit?

Kredit ger dig möjlighet att köpa varor eller tjänster trots att du för tillfället inte har pengar tillgängliga – i princip är det ett slags lån. Dock är det sällan kostnadsfritt att handla på kredit, då det vanligtvis tillkommer såväl räntekostnader som andra avgifter.

Vad menas med delbetalning?

Ett typiskt ”köp nu, betala sen”-erbjudande innebär att du handlar något idag och skjuter upp betalningen av hela beloppet till ett senare tillfälle. Ungefär som att handla på faktura med ovanligt långt förfallodatum. Vid en delbetalning får du din vara direkt men delar upp betalningen på exempelvis 6 eller 12 månader.

Vilka situationer regleras av konsumentkreditlagen?

När gäller konsumentkreditlagen? Lagen gäller alla krediter som ett företag erbjuder dig som konsument. Det kan till exempel vara ett lån eller när du betalar något på faktura. Konsumentkreditlagen gäller också när du köper en vara eller tjänst på kredit och avbetalning.

Vad är skillnaden på kredit och avbetalning?

I grund och botten handlar det om att du gör ditt köp nu men väljer att betala vid ett senare tillfälle. En avbetalning är helt enkelt en form av lån i och med att du, vid köptillfället, utnyttjar en kredit istället för att betala med dina egna pengar. Krediten är sin tur ofta kopplad till butikskedjans kreditkort.

Vad betyder räntefri delbetalning?

Hur funkar räntefri delbetalning? Du kan delbetala köp över 5.000 kr och ha upp till fyra delbetalningar samtidigt. Du betalar ingen ränta eller uppläggningsavgift utan bara en fast månadsavgift. Välj själv den takt du vill återbetala.

Vad är konsumentkreditlagen?

Konsumentkreditlagen gäller kreditavtal som du erbjuder konsumenter. Lagen är tvingande till konsumentens förmån. Det betyder att du inte får erbjuda konsumenter sämre villkor än de som står i lagen.

Relaterade inlägg: