Vad innebär det att skriva över vårdnaden?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att skriva över vårdnaden?

Vad innebär det att skriva över vårdnaden?

Är ni inte överens kan du vända dig till tingsrätt som kan besluta om att vårdnaden ska överlämnas (6 kap. 5 § FB). ... Detta gör man genom att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten där barnet bor. Om ni är överens kan ni skriva ett avtal om att vårdnaden enbart ska tillfalla den ena föräldern.

Hur överlåter man vårdnaden?

Vid alla beslut som rör vårdnad, boende och umgänge ska barnets bästa vara avgörande. Om du och barnens mamma är överens om att endast hon ska ha vårdnaden om barnen kan ni avtala om det. Avtalet är giltigt om det är skriftligt och om det godkänns av socialnämnden (6 kap. 6 § FB).

Kan båda förälder avsäga sig vårdnaden?

Som svar på frågan om man som förälder kan avsäga sig vårdnaden så är svaret i princip ja, om båda föräldrarna är överens, avtalar om detta samt att socialnämnden godkänner detta.

Hur kan man se om man har ensam vårdnad?

Detta kan ni få genom dom och beslut, de är offentliga och ni har rätt att begära dem. Ni kan även vända er till Skatteverket och uppge barnets personnummer. Skatteverket har uppgifter om vilka som är vårdnadshavare för ett visst barn.

Kan man ge bort vårdnaden?

Det finns ingen möjlighet att för en av vårdnadshavarna ensidigt säga upp vårdnaden om sina barn. Vårdnad kan sägas finnas till för barnens bästa och vårdnaden ska också vara ordnad så att barnets bästa i så stor utsträckning som möjligt tillgodoses.

Relaterade inlägg: