Vad är en exokrin körtel?

Innehållsförteckning

Vad är en exokrin körtel?

Vad är en exokrin körtel?

En exokrin körtel är en körtel som utsöndrar sitt sekret via kanaler till kroppens externa miljö. Detta är i kontrast med endokrina körtlar, som insöndrar direkt i blodomloppet. Svettkörtlarna, salivkörtlarna, tårkörtlarna och bröstkörtlarna är exempel på exokrina körtlar.

Vad är en endokrin körtel Quizlet?

Vad är en körtel? Endokrina körtlar gör vadå? Utsöndrar hormoner som går inni blodet och cirkulerar i kroppen.

Vad är skillnaden mellan endokrina och Exokrina körtlar?

  • Den huvudsakliga skillnad mellan endokrina körtlar och exokrina körtlar är det endokrina körtlar är ductless körtlar som utsöndrar hormoner i blodet medan exokrina körtlar består av kanaler och de utsöndrar enzymer. Hormoner tjänar som kemiska budbärare som reglerar fysiologin och beteendet.

Vad är endokrinologi?

  • Exokrina körtlar som svettkörtlar och spottkörtlar utsöndrar istället kemiskt material ut ur kroppen. Inom medicin är det specialområdet endokrinologi som har hand om störningar på det endokrina systemet. Endokrinologi är en gren av internmedicin . Det endokrina systemet regleras genom loopar av negativ återkoppling.

Vad är endokrina systemet?

  • Endokrina systemet är kroppens system för hormonutsöndring. Det består av flera system:

Vad är endokrina organ?

  • *Endokrina organ är körtlar som bildar hormoner och saknar utförsgång, ex binjurarna. *Hormonerna utsöndras då direkt till blodet i omgivande kapillärer. *Alla hormoner styr flera processer i kroppen som tillväxt, ämnesomsättning, könsmognad och fosterutveckling.

Relaterade inlägg: