Vad innebär att en källa är äkta ge exempel på oäkta källor?

Innehållsförteckning

Vad innebär att en källa är äkta ge exempel på oäkta källor?

Vad innebär att en källa är äkta ge exempel på oäkta källor?

Vad innebär att en källa är äkta? Ge exempel på oäkta källor. Att källan är vad den utger sig för att vara, att den inte är en förfalskning. Duken i Turin är en oäkta källa, då det visats genom noggranna undersökningar att det är färgpigment som orsakat skuggningarna efter den döde, och inte liket i sig.

Vad menas med att två källor är beroende av varandra?

Beroende inom källkritiken betyder att informationen i en källa bygger på uppgifter från en annan källa. Om två faktapåståenden som kommer från två olika oberoende källor säger samma sak ökar tillförlitligheten. Tillförlitligheten ökar om källorna skiljer sig från varandra.

På vilka tre sätt går det att motivera om källan är pålitlig?

För att ta reda på om en källa är trovärdig måste vi systematiskt ställa frågor om källans innehåll, upphov och syfte. Hur ska vi använda källan? Vi måste också utöver detta ta reda på om källan är relevant för vårt syfte. Vilken typ av uppgift ska vi lösa och vad är det egentligen vi letar efter?

Hur vet man om en källa är beroende?

Beroende. Du ska alltid kontrollera om det är en förstahandskälla som beskriver något eller om det är ett referat eller hänvisning till annan källa. Tänk på att hitta minst två av varandra oberoende källor som beskriver en händelse på samma eller liknande sätt.

Relaterade inlägg: