Vad är ett fribrev?

Innehållsförteckning

Vad är ett fribrev?

Vad är ett fribrev?

En tjänstepension eller en pensionsförsäkring som det inte längre betalas in några pengar till kallas för fribrev. Pensionens värde beror då på de pengar som hunnit betalas in och hur de inbetalade pengarnas värdeutveckling har sett ut.

Hur vet jag om jag har fribrev?

Ditt fribrev bestäms av din lön, hur många år du varit anställd och vilken pension du har tjänat in i tidigare anställningar. Kravet är att du har haft ett pensionsunderlag som varit över 7,5 förhöjda prisbasbelopp.

Kan inte flytta tjänstepension?

Tillhör du ett kollektivavtal där det inte finns flytträtt, kan ändå det försäkringsbolag där du har din tjänstepension ha infört flytträtt. ... Om det till exempel finns ett så kallat oåterkalleligt förmånstagarförordnande kopplat till försäkringen får du vanligen inte flytta kapitalet.

Hur stor tjänstepension är normalt?

Vi har räknat på att 4,5 procent av lön upp till 44 375 kronor/månad (2022) sätts av till din tjänstepension. På lönedelar över 44 375 kronor sätts 30 procent av. Dessa procentsatser är jämförbara med de största kollektivavtalen.

Vad är Försäkringsmoment?

Ett obligatoriskt försäkringsmoment innebär att momentet måste tecknas för anställd som omfattas av kundavtalet. Ett frivilligt försäkringsmoment innebär för Frivillig BTP-försäkring att momentet kan tecknas efter överenskommelse mellan försäkringstagaren och den försäkrade.

Var kan jag se inbetalningar till minPension?

minPension ser du det du hittills har tjänat in till dina pensioner, den allmänna pensionen, dina tjänstepensioner och privat pensionssparande. Du kan också göra prognoser som visar storleken på din framtida pension.

Hur flyttar man sin tjänstepension?

Flytträtten ska antingen vara inskriven i det kollektivavtal du tillhör eller så ska det försäkringsbolag du valt för din tjänstepension ha givit dig flytträtt. Du kan flytta tjänstepensionen till ett annat försäkringsbolag eller byta förvaltningsform för den - välj mellan traditionell försäkring och fondförsäkring.

Relaterade inlägg: