Hur får man en elektrisk apparat CE-märkt?

Innehållsförteckning

Hur får man en elektrisk apparat CE-märkt?

Hur får man en elektrisk apparat CE-märkt?

Processen för att CE-märka en produkt har Europeiska kommissionen beskrivit i sex steg. Genom att fästa CE-märket på en produkt deklarerar tillverkaren, på sitt eget ansvar, att den överensstämmer med alla lagkrav för CE-märkning.

Vad innebär att en produkt är CE märkt?

Produkter som släpps ut på marknaden ska vara säkra. Ett CE-märke på en produkt betyder att tillverkaren intygar att produkterna uppfyller EU:s krav på hälsa och säkerhet.

Vad menas förr med s märkning?

Den gamla hederliga kvalitetsstämpeln S-märket är tillbaka på elprodukterna igen. S-märkningen ansågs utgöra att handelshinder när Sverige gick med i EU och ersattes därför av en CE-märkning. Men CE-märket betydde bara att tillverkaren själv lovade att produkten uppfyllde de uppställda kraven.

När började s märkning?

S-märket grundades 1926 och fram till 1994 fanns ett statligt krav som innebar att i princip all elinstallationsmateriel som skulle installeras i Sverige var tvungen att provas och godkännas av SEMKO för S-märkning. Motsvarande märkningar fanns även i våra nordiska grannländer.

Vad kostar det att få en produkt CE märkt?

Detta är såklart något som man kan göra själv men det är tidsödande och lite klurigt. Slutresultatet kan också kännas lite osäkert. Detta är en ganska väl avgränsad uppgift för en konsult och man hamnar kanske runt 5-10 tkr beroende komplexiteten för produkten.

Relaterade inlägg: