Vad handlade Borggårdstalet om?

Innehållsförteckning

Vad handlade Borggårdstalet om?

Vad handlade Borggårdstalet om?

Borggårdskrisen var en konstitutionell konflikt mellan Sveriges kung Gustaf V och den liberale/frisinnade statsministern Karl Staaff. Krisen har setts som kulmen på kampen mellan de kungavänliga konservativa och de krafter som verkade för parlamentarism.

Vem skrev Borggårdstalet 1914?

Hedin skrev tal till Gustaf V Tillsammans med löjtnant Bennedich skrev han förslag till ett tal som kungen borde hålla på borggården.

Vad handlade bondetåget om?

Bondetåget var en demonstration som genomfördes den 6 februari 1914 i Stockholm av över 30 000 bönder, som uppvaktade kung Gustaf V. ... Kungen anslöt sig till demonstranternas krav i det så kallade borggårdstalet vilket ledde till en konstitutionell kris, den så kallade borggårdskrisen.

Vad var bondetåget 1914?

Den 6 februari 1914 samlades 30 000 demonstranter i Stockholm för att marschera upp till slottet och möta kungen. Demonstranterna var upprörda över att regeringen inte ville rusta upp försvaret. En som kände likadant var kung Gustav V. Han höll ett tal för deltagarna i Bondetåget på borggården vid Stockholms slott.

Vad innebar Borggårdstalet?

Borggårdstalet var det tal som Gustaf V höll inför tusentals människor på Stockholms slotts borggård den 6 februari 1914 i samband med mottagandet av bondetåget. Talet ledde till den så kallade borggårdskrisen.

Vad hände i Sverige 1914?

Regeringen Hammarskjöld sitter kvar.

Vad hände år 1960 i Sverige?

Det tidiga 1960-talet präglades, precis som 1950-talet, av stor framstegsoptimism, och omfattande stadssaneringsprojekt genomfördes under dessa år i många svenska städer - under växande kritik, då omfattande rivningar av äldre stadskärnor i regel blev en följd. Teknikens utveckling var på stor framgång.

Relaterade inlägg: