Hur skapas rörelseenergin?

Innehållsförteckning

Hur skapas rörelseenergin?

Hur skapas rörelseenergin?

Ju fortare något rör sig desto mer rörelseenergi har det. Och desto mer energi krävs för att få stopp på det som rör sig. Rörelseenergi uppstår exempelvis när något vilande med lägesenergi sätts i rörelse.

Vad är formeln för energi?

Einsteins berömda formel E=mc2 beskriver att massa kan ses som en sorts energi, och ju större massa ett föremål har desto mer energi har det. Med andra ord så är energin proportionell mot massan. Denna formel gäller endast när ett föremål är i vila, och inte när det är i rörelse (för då gäller en annan formel).

Vad är enheten för energi?

  • Enheten är joule. Enheten för energi är joule uppkallad efter James Prescott Joule. En joule är inte någon vidare energimängd i vardagligt bruk. En joule räcker till att lyfta en sten med massan 1 kg 10 centimeter över marken;

Vad är den fysiska energiprincipen?

  • Energin lyder under den så kallade energiprincipen. Enligt denna fysiska lag kan energi varken skapas (produceras) eller förintas; den kan bara omvandlas. De flesta former av energi (där emellertid gravitationsenergi är ett undantag) är också bundna till lokala bevaringslagar.

Vad är energi och exergi?

  • Energi (av grekiskans ἐνέργεια energeia, arbete) är en fysikalisk storhet som beskriver något med potential att medföra rörelse, alltså inte nödvändigtvis arbete. Energi förväxlas ofta med exergi, som är arbete eller förmåga till arbete. Sambandet mellan energi och exergi framgår av termodynamikens andra huvudsats.

Relaterade inlägg: