Vilka områden har EU delad befogenhet?
Innehållsförteckning
Vilka områden har EU delad befogenhet?
EU har så kallade delade befogenheter på följande områden:
- Inre marknaden.
- Sysselsättning och socialpolitik.
- Ekonomisk, social och territoriell sammanhållning.
- Jordbruk.
- Fiske.
- Miljö
- Konsumentskydd.
- Transport.
Vad innebär delad kompetens?
Delade befogenheter (artikel 4 i EUF-fördraget): EU och EU-länderna kan lagstifta och anta juridiskt bindande rättsakter. EU-länderna utövar egen befogenhet när EU inte utövar, eller har beslutat att inte utöva, sin egen befogenhet. Delad befogenhet mellan EU och EU-länderna gäller på följande områden: Inre marknaden.
Vad är det som avgör om unionen har exklusiv eller delad befogenhet?
Vad är det som avgör om unionen har exklusiv eller delad befogenhet? Unionslagstiftningen utformar hur mycket handlingsutrymme som bör lämnas åt medlemsstaterna för beslut på det nationella planet. Föredragen förskriver de nödvändiga befogenheterna. Artikel 4 FEUF säger vad som ska omfattas som delad befogenhet.
Vad avses med exklusiv befogenhet?
Exklusiva befogenheter innebär att endast unionen får lagstifta och anta rättsligt bindande akter. Medlemsstaterna får i dessa fall anta rättsligt bindande akter endast efter bemyndigande av unionen eller för att genomföra unionens rättsakter.
Vilka delar styr medlemsländerna över själva i EU?
EU-kommissionen föreslår och följer upp lagar Den viktigaste uppgiften för EU-kommissionen är att föreslå nya lagar. Dessutom ska den genomföra de beslut som tas inom EU eller kontrollera att medlemsländerna gör det. EU-kommissionen består av 27 kommissionärer, en från varje medlemsland.
Vad betyder delade befogenheter?
Delade befogenheter innebär att medlemsstaterna får utöva sina befogenheter i den mån som unionen inte redan har utövat sin. Stödjande befogenheter innebär att unionen kan vidta åtgärder för att stödja, samordna eller komplettera medlemsstaternas åtgärder, dock utan att ersätta deras befogenheter på dessa områden.
Vad innebär Flexibilitetsklausulen?
Flexibilitetsklausulen ger Europeiska unionen möjlighet att agera på områden där den inte har tilldelats några uttryckliga befogenheter i fördragen, men där det ändå är nödvändigt att kunna vidta åtgärder för att uppnå fördragens mål.