Vad krävs för att överklaga till Högsta domstolen?

Innehållsförteckning

Vad krävs för att överklaga till Högsta domstolen?

Vad krävs för att överklaga till Högsta domstolen?

För att Högsta domstolen ska pröva målet krävs i regel att Högsta domstolen först har lämnat s.k. prövningstillstånd. Om din dom från hovrätten får överklagas till Högsta domstolen brukar framgå av en bilaga till avgörandet om vad överklagandet ska innehålla.

Varför lämnar HD prövningstillstånd?

10 § RB. det finns synnerliga skäl till sådan prövning, såsom att det finns grund för resning eller att domvilla förekommit eller att målets utgång i hovrätten uppenbarligen beror på grovt förbiseende eller grovt misstag (extraordinär dispens).

Hur lång tid tar det att överklaga till Högsta domstolen?

lång tid tar det Högsta domstolen fattar i normalfallet beslut i frågan om prövningstillstånd efter cirka 1 månad från det att överklagandet kom in till domstolen. Beslutet fattas av ett eller flera justitieråd.

Vad krävs för att Högsta domstolen ska ta sig an ett mål?

Högsta domstolens viktigaste uppgift är att genom konkreta mål skapa vägledande avgöranden, s.k. prejudikat. För att domstolen ska ta upp ett mål krävs i regel ett prövningstillstånd. Högsta domstolen beslutar också i fråga om resning, domvilla och olika ärenden.

Varför beviljas prövningstillstånd?

Prövningstillstånd är ett tillstånd som hovrätt och Högsta domstolen i vissa fall måste bevilja för att ett mål eller domstolsärende ska kunna tas upp och prövas av domstolen. ... Den omständigheten att hovrätten kan befinnas ha dömt fel räcker därför inte för att Högsta domstolen ska ta upp målet och pröva det.

Vad tar HD upp?

Civilmål, som rättegångar om skulder eller vårdnad, har HD som sista instans. ... Vid sidan om HD finns det en till högsta domstol: Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). HFD hette tidigare Regeringsrätten och är sista instans i mål som rör till exempel skatter eller tvångsomhändertaganden.

Relaterade inlägg: