Vad gäller när man är gift med pengar?

Innehållsförteckning

Vad gäller när man är gift med pengar?

Vad gäller när man är gift med pengar?

Giftorätten träder i kraft först vid skilsmässa eller dödsfall och betyder att parterna ska dela lika på de gemensamma tillgångarna, efter avdrag av eventuella skulder. Ett äktenskapsförord är ett skriftligt avtal mellan dig och din maka/make där ni kan avtala om all eller viss egendom inte ska ingå i giftorätten.

Hur skiljer sig ett samboförhållande från ett äktenskap gällande ekonomi?

– En skillnad är att när ett par separerar eller skiljer sig har man som gift rätt till hälften av alla gemensamma tillgångar, även det som var och en ägde innan giftermålet. ... Om man inte har ett äktenskapsförord där man har angivit att vissa tillgångar ska vara "enskild egendom".

Måste man vara förlovad för att gifta sig?

Men idag finns inga regler för hur ett frieri ska gå till, och det är till och med vanligt att ett par kommer överens om att gifta sig. En traditionell förväntan finns dock på att äktenskap ska ingås inom ett år från ett frieri. Man behöver inte förlova sig innan man gifter sig.

Vad skiljer ett äktenskap mot att vara sambo?

Som gifta har ni ett bättre juridiskt skydd, eftersom ni som äkta makar ärver varandra, till skillnad från sambor. Är man sambo spelar det ingen roll att man äger bostaden tillsammans, kanske har barn ihop och har levt ett helt liv tillsammans – man ärver ändå inte varandra.

Relaterade inlägg: