När ska man gå i pension?

Innehållsförteckning

När ska man gå i pension?

När ska man gå i pension?

Lägsta åldern för uttag av allmän pension höjs från 62 till 63 år. Det innebär att om du är född 1961 och senare så kommer du att kunna börja ta ut din allmänna pension från 63 års ålder.

Hur många år behöver jag arbeta för att få full pension?

I dag säger "Lagen om anställningsskydd" att du har rätt att vara kvar i anställningen tills du fyller 68 år. År 2023 kommer LAS-åldern att höjas till 69 år. Det är inget som hindrar att du kommer överens med din arbetsgivare om att du kan jobba längre upp i åren.

När kan jag gå i pension född 1959?

Uttag av den allmänna pensionen
Född:Tidigaste ålder för uttag av allmän pension: (infaller)Tidigaste ålder för uttag av garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg: (infaller)
19586166 (2024)*
195962 (2021)66 (2025)*
196062 (2022)67 (2027)*
196163 (2024)*67 (2028)*

Hur mycket har ni tjänat in i pension?

Om du inte vet hur dina olika tjänstepensioner förvaltas i dag är det en god idé att logga in på minpension.se och skaffa dig en överblick över dina tjänstepensioner. En viss del av din tjänstepension går ofta, men inte alltid, att placera i en fondförsäkring.

Kan man gå i pension vid 62 år?

Du kan tidigast ta ut allmän pension från 62 års ålder. Tänk på att fler år i arbete ger högre pension per månad hela livet ut. Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger dig som snart ska ta ut din pension mellan 1 400 till 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut.

Hur mycket pengar kommer det in i pensionssystemet?

  • Ju fler personer som arbetar, desto mer pengar kommer det in i pensionssystemet. Dessutom är pensionssystemet utformat så att pengarna ska räcka. Förenklat kan man säga att inkomstpensionen sänks när Sveriges ekonomi går dåligt och höjs när det går bra för Sverige.

Vad är lägsta ålder för uttag av pension?

  • Lägsta ålder för uttag är 55 år. Det går att ta ut delar av pensionen och fortsätta att jobba, men då krävs att du minskar din arbetstid i motsvarande grad. Anställningsår före 1966: Tidigare fanns en förmånsbestämd pension, STP-pension som nu betalas ut i form av livränta.

Hur påverkas din pension av sjukdom?

  • Så påverkas din pension av sjukdom. Att bli sjuk och vara hemma någon vecka eller två påverkar inte pensionen. Men om du är sjuk under en längre tid kan det få effekt på din framtida pension. Skilsmässa kan minska din pension. En skilsmässa eller separation kan påverka pensionen. Återbetalningsskyddet kan påverkas.

Har du en pension låg kan du få rätt till bostadstillägg?

  • Är din pension låg kan du få garantipension och ha rätt till bostadstillägg. En tumregel är att den allmänna pensionen och tjänstepension tillsammans blir cirka 60 procent av din lön, om du planerar att gå i pension vid 65 år och har jobbat heltid i hela ditt yrkesliv sedan 23 års ålder.

Relaterade inlägg: