Hur länge kan man leva med AL amyloidos?

Innehållsförteckning

Hur länge kan man leva med AL amyloidos?

Hur länge kan man leva med AL amyloidos?

AL-amyloidos är en sällsynt sjukdom som förekommer hos 30 000 till 45 000 patienter i USA och Europa. Patienterna har en plasmacellsjukdom som består av en heterogen samling sjukdomar med proteinlagring i ett eller flera organ. Den genomsnittliga överlevnadstiden är 3,5 år.

Vad är en amyloid?

Amyloidos är ett begrepp som används för en heterogen samling av sjukdomar och innebär någon form av proteininlagring i ett eller flera organ. De har alla gemensamt att olika mekanismer leder fram till felveckade proteinstrukturer vilka är svårnedbrytbara.

Vad beror skelleftesjukan på?

VAD ORSAKAR SKELLEFTESJUKAN? Sjukdomen beror på ärftliga förändringar (mutationer) i cellernas arvsanlag som kodar för proteinet transtyretin. Den vanligaste mutationen i Sverige kallas V30M, men mer än 100 olika sjukdomsorsakande mutationer har påvisats världen över. I Sverige finns ett 15-tal kända TTR-mutationer.

Är amyloidos cancer?

AL-Amyloidos förekommer oftast utan någon underliggande elakartad sjukdom men kan drabba upp till 10% av patienter med myelom (MM, skelettcancer) och mycket sällan även patienter med lymfom (lymfcancer) som Kronisk Lymfatisk Leukemi (KLL) och Morbus Waldenström (MW).

Vad är sjukdomen hemokromatos?

Hemokromatos är en ärftlig leversjukdom som leder till att man tar upp för mycket järn från födan och som efter många år kan leda till järnöverskott i kroppen.

Kan man bli frisk från polyneuropati?

Om polyneuropatin beror på brist på vitamin B eller på diabetes fokuseras behandlingen på att åtgärda detta i första hand. Symtom kan då förbättras eller försvinna helt. Vid idiopatisk polyneuropati finns ingen riktad behandling. Man försöker istället med olika insatser att dämpa symtomen.

Vad är Transtyretinamyloidos?

Sjukdom/tillstånd Ärftlig transtyretinamyloidos (ATTRv-amyloidos), även känd som familjär amyloidos med polyneuropati (FAP) eller Skelleftesjukan, är en ärftlig sjukdom som ger symtom från bland annat perifera nerver, hjärta, mage och tarmar, ögon samt njurar.

Relaterade inlägg: