Vad är grav språkstörning?

Innehållsförteckning

Vad är grav språkstörning?

Vad är grav språkstörning?

Grav språkstörning innebär att elevens språkförmåga är påtagligt nedsatt jämfört med jämnåriga. Flera språkliga domäner är påverkade, såväl impressiva som expressiva. Eleven behöver således stöd för att förstå och tolka språklig information samt att göra sig förstådd.

Hur klassas grav språkstörning?

Barn som har grav språkstörning har ofta begränsat hörselminne eller avvikande tolkningsförmåga av hörselintryck, så kallade auditiva perceptionssvårigheter. Auditiva perceptionssvårigheter kan leda till att barnet inte uppmärksammar små men betydelsefulla skillnader i talet.

Varför får man barn språkstörning?

Det finns inte alltid någon känd orsak till varför ett barn får en språkstörning. Orsaker som ändå är vanligt förekommande är ärftlighet, det vill säga det kan finnas någon släkting som har haft sen språkutveckling eller läs- och skrivsvårigheter.

Vad beror Språkförsening på?

De kan bero på till exempel bristfällig undervisning, för lite övning, koncentrationssvårigheter, annat modersmål – eller dyslexi.

Vad är skillnaden mellan språkförståelse och Situationsförståelse?

Språkförståelse- att man vet, att man hör och kan tolka det som sägs. Skillnadsituationsförståelse och språkförståelse. Vid situationsförståelse vilar man på förståelse av situationen utan att behöva förstå alla ord. Språkförståelse- uppfatta alla delar av det som sägs.

Vad är Situationsförståelse?

Språkförståelse: Förstår barnet orden, meningarna och de instruktioner som ges? Vissa barn kan ha en god situationsförståelse, att de känner igen situationen och därför förstår vad exempelvis pedagogen på förskolan säger.

Relaterade inlägg: