Vad räknas som vikariat?

Innehållsförteckning

Vad räknas som vikariat?

Vad räknas som vikariat?

Vikariat är en tidsbegränsad anställning. Du som är vikarie längre än ett år har rätt till årlig löneförhöjning. Har du dessutom varit vikarie under en ännu längre tid kan ha rätt till en tillsvidareanställning! Här kan du läsa om vad som gäller för dig som är vikarie.

Hur fungerar vikariat?

Anställs du på vikariat innebär det att du är vikarie för ordinarie personal. Du kan anställas som vikarie på grund av till exempel sjukdom eller ledighet. I vissa fall kan en arbetsgivare även ta in en vikarie under tiden som hen rekryterar till den specifika tjänsten.

Får man bryta ett vikariat?

Anställningen upphör när den avtalade anställningstiden går ut. Därför finns i regel ingen uppsägningstid för ett vikariat. Anställningen kan dock avslutas i förtid om arbetsgivare och arbetstagare kommer överens om detta. Vid längre vikariat kan en uppsägningstid finnas med i anställningsavtalet.

Vad innebär Fastjobb?

Men det är mycket vanligare att prata om dem som ”fast jobb” och ”visstid” eller ”vikariat”. Många säger att de har en timanställning eller är ”timmis”. Men den som arbetar timme för timme har ingen anställning, det är bara en löneform som innebär att arbetsgivaren betalar lön för varje arbetad timme.

Relaterade inlägg: