Vad är ett registrerat partnerskap?

Innehållsförteckning

Vad är ett registrerat partnerskap?

Vad är ett registrerat partnerskap?

Registrerat partnerskap eller registrerat parförhållande är den juridiska motsvarigheten till samkönade äktenskap i de fall då lagstiftningen inte likställer dessa med äktenskap mellan man och kvinna. Registrerat parförhållande är den finländska termen.

Vad är partnerskapslagen?

Den 1 januari 1995 trädde lagen om registrerat partnerskap i kraft. Genom denna lag kan två personer av samma kön registreras som partner. Lagen motsvarar dock inte Vänsterpartiets önskemål om att rättsligt likställa homosexuella personer med heterosexuella.

Vad betyder civilt partnerskap?

I flera EU-länder kan du göra ditt förhållande officiellt utan att gifta dig, genom ett registrerat partnerskap eller motsvarande. Det innebär att två människor som bor tillsammans som ett par kan registrera sitt förhållande hos myndigheterna i bosättningslandet.

Vem får man gifta sig med?

För att få gifta sig måste båda personerna ha fyllt 18 år. Personer som är släkt med varandra i rätt upp- eller nedstigande led, till exempel mor och son, får inte gifta sig med varandra. Inte heller helsyskon får ingå äktenskap. Halvsyskon kan däremot tillstånd av länsstyrelsen att gifta sig med varandra.

Hur registrerar man ett partnerskap?

Ni som är registrerade partners i Sverige enligt den tidigare partnerskapslagen kan omvandla ert partnerskap till ett äktenskap. Ni kan göra det genom en gemensam skriftlig anmälan till Skatteverket eller genom att viga er inför en vigselförrättare.

Vad menas med partner?

Ordet partner, betyder enligt SAOL, någon som man bildar par med, el. kompanjon, samarbetar med, medspelare. Betydelsen för en partner blir således ett samspel eller en dialog där vi är på samma sida, spelar i samma lag och hela tiden passar tillbaka bollen till varandra.

Vad är skillnaden mellan äktenskap och partnerskap?

Från och med den kan man inte längre ingå partnerskap i Sverige. Den tidigare partnerskapslagen upphörde då att gälla och äktenskapsbalken blev könsneutral. Det innebär att två personer av samma kön i stället kan gifta sig. ... Ett äktenskap har alltså samma juridiska innebörd som ett partnerskap.

Vilka länder tillåter ej samkönade äktenskap?

Östeuropa. I de länder, som ingick i den tidigare kommunistiska sfären i Östeuropa, finns ännu inget land som accepterar samkönade äktenskap. I de flesta EU-länderna i Östeuropa (Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Ungern, Kroatien, Bulgarien och Rumänien) är samkönade äktenskap förbjudna i grundlagen.

Relaterade inlägg: