Vilka är de fem matematiska förmågorna?

Innehållsförteckning

Vilka är de fem matematiska förmågorna?

Vilka är de fem matematiska förmågorna?

I kursplanen för matematik i gymnasieskolan tar man upp sju förmågor: begreppsförmåga, procedurför- måga, problemlösningsförmåga, modelleringsförmåga, resonemangsförmåga, kommunikat- ionsförmåga och relevansförmåga (Skolverket, 2011).

Vad är en Rutinuppgift?

Ofta brukar en problemuppgift definieras som en uppgift där man inte vet lösningen direkt utan att det finns något hinder man måste klara av. ... Men om vi ger den uppgiften till en elev i årskurs 6 så är det en rutinuppgift. Det somär en problemuppgift för en elev kan alltså vara en rutinuppgift för en annan.

Vad menas med problemlösning?

Om en elev söker lösningen till en uppgift och till en början inte har en given metod att använda, och om uppgiften dessutom förutsätter eller stimulerar ett engagemang från elevens sida, då kan man kalla det för problemlösning, skriver Jan Wyndhamn och hans forskarkollegor.

Vad innebär det att bli en god problemlösare Hur blir man en god problemlösare?

Bra problemlösare har förmågan att tänka utanför boxen och att använda sin kreativitet. Det är dock viktigt att inte låta intuition styra dig helt. Som vi snart kommer att se när vi tittar på processen för problemlösning så handlar en del av metoden om att släppa tanken fri och brainstorma fram olika lösningar.

Vad är komplex problemlösning?

I komplicerade system finns det metoder att implementera Komplicerad system kännetecknas av att förutsättningarna till största del är kända och att det finns relativt tydliga orsak–verkan-samband. Problemet består dock av en stor mängd orsak-verkan-samband och det kräver mer komplicerade metoder för att lösa uppgiften.

Vad är matematisk förmåga?

Det finns fem matematiska förmågor i den svenska kursplanen för matematik: problemlösningsförmåga, begreppsförmåga, metodförmåga, kommunikationsförmåga och resonemangsförmåga.

Vad är rutinuppgifter matematik?

Avhandlingen visar att cirka 80 procent av uppgifterna i matteböcker för gymnasiet är rutinuppgifter. De få uppgifter som saknar lösningsmall uppfattas lätt av eleverna som överkurs. Annat som hindrar dem från att pröva egna hypoteser är att de ofta kan få lösningen serverad av läraren eller en kamrat.

Vad är motsatsen till problemlösning?

Problemlösningsförmåga består av att både kunna formulera och lösa olika slag av matematiska problem. ... Motsatsen till ett problem brukar ofta benämnas som rutinuppgift.

Relaterade inlägg: