När gäller solidariskt ansvar?

Innehållsförteckning

När gäller solidariskt ansvar?

När gäller solidariskt ansvar?

Huvudregeln när flera personer tillsammans ålagt sig att betala en summa pengar genom exempelvis ett avtal, är att betalningsansvaret är solidariskt. ... Det är möjligt för parterna att avtala bort det solidariska ansvaret och istället komma överens om att så kallad delad ansvarighet skall gälla.

Vad innebär det att vara solidarisk?

Solidaritet syftar på sammanhållning mellan olika människor inom en grupp, klass, nation eller hela världen. Sammanhållningen syftar på att man är beredd att hjälpa till inom gemenskapen.

Vad betyder solidarisk konsumtion?

Ansvarsfulla konsumenter menar att man genom att köpa och konsumera vissa varor och tjänster bidrar till orättvisa i samhället. Genom sådan konsumtion blir man medskyldig till att orättvisa förhållanden inte rättas till.

Kan ungdomar bli skadeståndsskyldiga?

Föräldern blir då solidariskt skadeståndsskyldig med sitt barn, upp till ett visst belopp. Detta regleras i skadeståndslagen 3 kap 5 §. Sammanfattningsvis har barn och ungdomar ett visst skadeståndsansvar som dock normalt inte är lika vidsträckt som skadeståndsansvar för vuxna.

Vad innebär begreppet regressrätt?

Regressrätt innebär att någon som har betalt annans skuld har rätt att återkräva vad han eller hon har betalt från den som ursprungligen var betalningsskyldig.

Relaterade inlägg: