Vad definierar en koncern?

Innehållsförteckning

Vad definierar en koncern?

Vad definierar en koncern?

Enligt aktiebolagslagen är ett moderbolag och dess dotterföretag tillsammans en koncern (1 kap 11 § ABL). Det som kännetecknar en koncern är att moderbolaget har ett bestämmande inflytande över alla sina dotterföretag. Detta kan moderbolaget ha genom direkt eller indirekt ägande och på olika sätt.

Varför är det viktigt att bestämma vilka företag som ingår i en koncern?

I Aktiebolagslagen finns regler om låneförbud från aktiebolag till dess ägare (direkt och indirekt). Bildar du en koncern med ett holdingbolag som äger samtliga aktiebolag kan du under vissa förutsättningar låna pengar mellan bolagen, genom det så kallade koncernundantaget.

Vilka bolag ska ingå i koncernredovisning?

Koncernredovisningen omfattar moderföretaget och alla dess dotterföretag och beskriver deras finansiella ställning som om de vore en enda ekonomisk enhet....

  • kreditinstitut.
  • värdepappersbolag.
  • försäkringsföretag.

Hur gör man eget uttag i enskild firma?

I en enskild firma får du som ägare göra egna uttag. Det betyder att du får ta ut pengar ur ditt företag och använda privat. Uttaget minskar företagets egna kapital. Eftersom ägare i enskilda firmor inte räknas som anställda, bokför du även dina löneuttag som eget uttag.

Vad räknas som ett bolag?

Ett aktiebolag är en juridisk person som kan teckna avtal, ha anställda och äga saker. Aktiebolag är den vanligaste företagsformen för flera personer.

Vad ska man tänka på när man väljer företagsform?

Vilken företagsform som passar bäst till ditt företag beror på om du ska starta ensam eller med flera, vilka förutsättningar som finns och vilket typ av verksamhet du ska driva. Olika företagsformer fungerar på olika sätt. Bland annat betraktas du som anställd i vissa företag, medan du inte gör det i andra företag.

Vad ingår i en förvärvsanalys?

I förvärvsanalysen ska koncernspecifika tillgångar och skulder identifieras och redovisas i koncernredovisningen, det vill säga över- och undervärden kopplade till tillgångar och skulder i det förvärvade företaget.

Relaterade inlägg: