Vad heter de lagar som styr psykiatrins olika verksamheter?

Innehållsförteckning

Vad heter de lagar som styr psykiatrins olika verksamheter?

Vad heter de lagar som styr psykiatrins olika verksamheter?

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, och lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV, reglerar omhändertagandet av en person i samband med tvångsvård. De båda lagarna kompletterar Hälso- och sjukvårdslagen, HSL, och innehåller regler och villkor för tvångsvård samt hur och när tvångsåtgärder får vidtas.

Vad heter våra Tvångslagar?

Om det rör vuxna så finns det flera tvångslagar så som t. ex. LPT (lag om psykiatrisk tvångsvård) LVM (lag om vård av missbrukare i vissa fall). När det gäller barn eller unga vuxna är motsvarande tvångslag LVU (lagen om vård av unga).

Vilken typ av lag är HSL?

HSL är en målinriktad ramlag, vilket betyder att den innehåller övergripande mål och riktlinjer för hälso- och sjukvården. ... I HSL definieras hälso- och sjukvård som åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador. Även sjuktransporter och omhändertagandet av avlidna ingår.

Vad är Tvångsinjektion?

Tvångsmedicinering/tvångsinjektion kan ofta uppfattas som en starkt integritetskränkande åtgärd och bör reserveras för akuta situationer eller då andra möjligheter att få en behandlingskrävande patient att acceptera medicinering är uttömda.

Vad är Kvarhållningsbeslut?

Beslut om medicinsk behandling vid allvarlig och överhängande fara för patientens liv eller hälsa kan fattas av legitimerad läkare. Ett formellt kvarhållningsbeslut skall vara fattat. Detta innebär att medicinering kan behöva ges för att avbryta en allvarlig och överhängande fara för patientens liv och hälsa.

Relaterade inlägg: