Vad är LAS för något?

Innehållsförteckning

Vad är LAS för något?

Vad är LAS för något?

Så fungerar anställningsskyddet (LAS) Lagen om anställningsskydd, LAS, begränsar arbetsgivarens rätt att säga upp eller avskeda anställda. Under vissa förutsättningar ger den också tidigare anställda företrädesrätt till återanställning. Huvudregeln i LAS är att ett anställningsavtal gäller tillsvidare.

Vad innebär det att bli inlasad?

Inlasad blir du om du har en tidsbegränsad anställning som automatiskt övergår i en tillsvidareanställning. Det sker efter två års anställning oavsett hur många tidsbestämda anställningar du haft på arbetsplatsen. Som princip gäller samma villkor om till exempel lön och befattning när din tjänst omvandlas.

Hur ser jag hur många LAS-dagar jag har?

Man räknar antal dagar inte antal timmar När man ska räkna de två åren är det sammanlagd anställningstid på 731 "LAS-dagar" som gäller. Beräkningen sker utefter hur många dagar man jobbat, inte antal timmar. Det spelar alltså ingen roll om man enbart jobbar en-timmars pass eller åtta-timmarspass (se AD 2019 nr 56).

Hur många dagar ska man ha för att bli Lasad?

Hur många LAS-dagar krävs innan jag kan få en fast anställning? För att en tidsbegränsad anställning ska omvandlas till en tillsvidareanställning behöver du ha varit anställd på en allmän visstidsanställning i 731 dagar, eller på ett vikariat i 731 dagar. De olika anställningsformerna räknas enligt lagen separat.

Hur fungerar LAS listan?

Finns det inget kollektivavtal om turordning är det LAS regler om turordning som ska tillämpas. Där står det att den som senast kom in ska lämna först, det vill säga sist in, först ut. ... Om det rör sig om ett litet företag på färre än tio personer får arbetsgivaren frånse LAS turordningsregler.

När kan man frångå LAS?

Arbetsgivare som har högst tio anställda får undanta två personer från turordningen. De personerna ska enligt LAS ha ”särskild betydelse för den fortsatta verksamheten” och som huvudregel är det arbetsgivarens bedömning som avgör.

Relaterade inlägg: