Vad är vattenplaning förklara?

Innehållsförteckning

Vad är vattenplaning förklara?

Vad är vattenplaning förklara?

Vid körning med hög hastighet på fuktiga vägar kan en kil vatten bildas mellan däcket och vägytan. Däcket mister kontakt med vägbanan och fordonet reagerar inte längre när man försöker styra. Detta fenomen kallas för vattenplaning.

Vad ska man göra när man får vattenplaning?

Vid vattenplaning ska du absolut inte bromsa. − Viktigaste regeln är att trampa ner kopplingspedalen, eller om bilen är automatväxlad, släppa gasen. Ratten ska inte vridas innan däcken åter får väggrepp, råder Ostrovskis och vill gärna att trafikskolorna börjar använda vattenplaningssimulator i sin utbildning.

Hur känns vattenplaning?

Vattenplaning kan vara mycket obehagligt för föraren som råkar ut för det. Det uppstår när ett däck möter mer vatten än det med hjälp av däckmönster och mönsterdjup klarar av att tränga undan. Framför hjulet skapas ett vattentryck som pressar in vatten under däcket, vilket gör att det kan lätta från vägytan.

Kan lastbilar få vattenplaning?

Ja, det finns alltid en risk att din bil vattenplanar om det är vatten på vägen (så länge du inte kör väldigt, väldigt långsamt), men risken minskar om du har nya däck eller däck med bra mönsterdjup.

Varför ska man inte bromsa vid vattenplaning?

1. Om du råkar ut för en vattenplaning ska du aldrig försöka att bromsa eller svänga i häftiga rörelser. Då riskerar du nämligen att lättare få sladd.

Relaterade inlägg: