Vad menas med sjudande vatten?

Innehållsförteckning

Vad menas med sjudande vatten?

Vad menas med sjudande vatten?

Vattnet ska sjuda – inte stormkoka Äggen ska tillagas i sjudande vatten. Lägg dem i kokande vatten och reglera värmen så att det sjuder – alltså att temperaturen är strax under kokning (enstaka bubblor ska komma upp).

Vad ska du sätta plattan på när du ska koka upp något?

Det är viktigt att anpassa kastrullens storlek både till livsmedlet och till plattan. Maten ska helst ha det ”trångt” i kastrullen och vätskan ska precis täcka det du ska tillaga. Sjud på svag värme med lock på för bästa resultat och minsta energiåtgång.

Hur får man vatten att sjuda?

Dessutom behöver man inget fett vid tillagningen. Vid kokning upphettas maten i vätska (100 grader). Sjudning innebär att livsmedlet upphettas straxt under 100 grader. Vanligtvis kokar man upp livsmedlet för att sedan låta det sjuda.

När ska man inte ha lock på kastrullen?

Anledningen till att koka utan lock är således att man vill dämpa skumbildningen samtidigt som den häftiga kokningen gör att pastan rörs om och inte lägger sig på kastrullens botten som en degklump.

När måste man ha lock på vid kokning?

Under lock: Potatis, grönsaker, skaldjur och långkok (grytor) av kött, fågel, tunga m.m. Vätskan skall täcka varorna och jämn värmetillförseln ger bästa resultat. Utan lock: Kokning av ben, fonder, sky, buljong. Stormkokas ben under lock utfälls bensubstans och vätskan blir grå och illasmakande.

Relaterade inlägg: