Vilka lagstiftningar är det du är skyldig att dokumentera utifrån?

Innehållsförteckning

Vilka lagstiftningar är det du är skyldig att dokumentera utifrån?

Vilka lagstiftningar är det du är skyldig att dokumentera utifrån?

Styrdokument

  • Patientdatalag (SFS 2008:355).
  • Offentlighets- och sekretesslag (SFS 2009:400).
  • Patientsäkerhetslag (2010:659).
  • Socialstyrelsen föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete.

Vad är skillnad mellan social dokumentation och löpande anteckning?

Vad är en social journal? I en social journal beskrivs vilket behov av hjälp och stöd du har. I de löpande anteckningarna för man in beslut, viktiga händelser och annat som har betydelse för det fortsatta arbetet.

Varför dokumentera LSS?

Insatser som ges enligt SoL och LSS ska dokumenteras och följas upp systematiskt för att visa att de leder till förbättringar för den enskilde. Dokumentationen ska kunna användas av medarbetarna som ett arbetsinstrument för den individuella planeringen, för genomförandet och uppföljningen av insatser.

Vilka saker är bland annat viktiga att dokumentera i journalen?

Såväl planering, genomförande som utvärdering av vården måste finnas dokumenterad i patientjournalen. Även råd i telefon ska dokumenteras och viktig information som lämnats till patient och/eller närstående ska finnas beskriven.

Vad är en social journal?

Social journal Den sociala journalen beskriver vilket behov av stöd och hjälp du har. Där ska du kunna läsa om beslut, insatser, händelser och åtgärder som handlar om dig och har betydelse för det fortsatta arbetet.

Hur skriver man en social journal?

Anteckningar i den sociala journalen ska alltid skrivas sakligt och med respekt för den enskilde. Journalanteckningen får aldrig innehålla antaganden eller vara av kränkande eller nedsättande karaktär. Journalanteckningen ska enligt socialtjänstlagen vara korrekt, väsentlig och ändamålsenlig.

Relaterade inlägg: