Vilket ansvar har den enskilde personen för att förebygga smittspridning?

Innehållsförteckning

Vilket ansvar har den enskilde personen för att förebygga smittspridning?

Vilket ansvar har den enskilde personen för att förebygga smittspridning?

Den enskildes skyldighet att förebygga smittspridning Den som vet att han eller hon bär på en allmänfarlig sjukdom är skyldig att lämna information om smittan till andra människor som han eller hon kommer i sådan kontakt med att beaktansvärd risk för smittoöverföring kan uppkomma.

Vad reglerar smittskyddslagen och Smittskyddsförordningen?

Smittskyddslagen och smittskyddsförordningen syftar till att förhindra att smittsamma sjukdomar sprids till eller mellan människor. Allmänfarliga sjukdomar och vissa andra smittsamma sjukdomar är anmälningspliktiga sjukdomar och ska anmälas i enlighet med 2 kap. 5 § smittskyddslagen.

I vilka lagar regleras hygienrutiner och smittskydd?

Det är framförallt smittskyddslagen, SmL, som reglerar smittskyddet. Syftet med smittskyddslagen är i första hand att skydda befolkningen mot smittsamma sjukdomar. Samtidigt måste den som är smittad vara säker på att få den vård, det skydd och det stöd som hen behöver från samhällets sida.

Vad är en smittkälla?

Smittämnen som överförs via fysisk kontakt med smittkällan, till exempel via kontakt med ett smittförande material eller från en smittad person till en annan person (direkt kontaktsmitta). Kontaktsmitta kan även ske via något föremål eller yta som varit i kontakt med smittkällan (indirekt kontaktsmitta).

Relaterade inlägg: