Vad är polymermaterial?

Innehållsförteckning

Vad är polymermaterial?

Vad är polymermaterial?

Polymerer (från grekiskans πολύ - poly som betyder flera och μέρος - meros som betyder delar) är kemiska föreningar som består av mycket långa kedjor byggda av upprepade mindre enheter, monomerer. ... Polymera material brukar delas in i följande.

Vad är skillnaden mellan hårdplast och termoplast?

Det två huvudgrupperna bland de många olika plastmaterialen är härdplast och termoplast. Härdplast är plast som inte kan smältas ned eller formas om efter att den har tillverkats. ... Termoplast kan, till skillnad från härdplast, både smältas ned och formas om efter tillverkning.

Vad är polymerteknologi?

Målet är att utveckla miljömässigt hållbara polymera material från biobaserade råvaror samt avfallströmmar. Forskningen i polymerteknologi utvecklar och studerar polymera material för en cirkulär bioekonomi.

Vad är en naturlig polymer?

naturliga polymerer är stora organiska molekyler (polymerer) som finns i naturen.

Vad kännetecknar termoplast?

Termoplast är plast som vid uppvärmning blir formbar som du därefter kan forma precis så som du vill. Den kan oftast värmas upp ett flertal gånger och termoplasten är alltid återvinningsbar till skillnad från den härdade plasten som inte smälter.

Vad används härdplast till?

Glasfiberarmerad härdplast är den typen av material som är allra vanligast när det kommer till tillverkning av plastbåtar. Men härdplaster används även vid tillverkning av olika rör, bilkarosser med mera. Det finns även härdplaster som är flytande. Dessa finns i bland annat vissa färger, härdlacker och impregnering.

Vad gör polymerer?

Polymerer är kedjor av sammankopplade monomerer Ordet "polymer" betyder alltså "flera delar" och används för att beteckna en stor molekyl som är uppbyggda av många likadana mindre molekyler (monomer). Polymerer är samlingsnamn för många olika material, både naturliga och syntetiska, med olika egenskaper.

Är polymer farligt?

En del av polymererna har i en rapport för EU kommissionen konstaterats vara farliga för människor och natur när de sönderfaller till monomerer som är farliga för vattenlevande varelser och ackumuleras i naturen. Ett exempel är polymerer som när de sönderfaller kan frigöra formaldehyd i luften.

Relaterade inlägg: