Hur skriver man en analys i samhällskunskap?

Innehållsförteckning

Hur skriver man en analys i samhällskunskap?

Hur skriver man en analys i samhällskunskap?

Ett analysarbete i samhällskunskap kan med fördel Page 16 11 starta i elevens frågor kring något samhällsfenomen eller en samhällsfråga. En analys bör enligt ämnesdidaktisk forskning börja i något som grundas både i ämnets egna frågor men också i elevens livsvärld för att skapa motivation (Bronäs & Runebou, 2010).

Vad finns med i en analys?

I analysdelen ska du, med utgångspunkt i teorin, förklara hur dina resultat hänger samman. Här är det viktigt att du undviker att ha egna åsikter eller att lyfta in nya teorier. Allt du skriver måste vara kopplat till ditt syfte och de teorier och metoder du tidigare beskrivit.

Vad innehåller samhällskunskap?

Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna breddar, fördjupar och utvecklar kunskaper om människors livsvillkor med utgångspunkt i olika samhällsfrågor. Politiska, sociala och ekonomiska band sammanlänkar i dag människor i olika samhällen över hela världen.

Hur gör man en analys text?

Analys innebär att man plockar ner något i mindre delar och med hjälp av delarna försöker man förstå helheten....Analysen kan berikas med hjälp av följande frågor:

  1. vad?
  2. varför?
  3. hur?
  4. orsaker?
  5. konsekvenser?
  6. lösningar?
  7. förtydligas och konkretiseras?
  8. förenklas eller kompletteras?

Relaterade inlägg: