Vad är ett gynnande förvaltningsbeslut?

Innehållsförteckning

Vad är ett gynnande förvaltningsbeslut?

Vad är ett gynnande förvaltningsbeslut?

Till stöd för sin talan anförde stiftelsen att länsstyrelsens förhandsbesked var ett gynnande förvaltningsbeslut. Sådana beslut får ändras eller återkallas endast i vissa situationer, exempelvis när myndigheten har förbehållit sig denna möjlighet i beslutet eller om den enskilde har vilselett myndigheten.

Vad är ett myndighetsbeslut?

Ett beslut eller annan åtgärd som fattas av en myndighet och som är ett uttryck av makt över en medborgare. Det är endast "utövning av befogenhet att för enskild bestämma om förmån, rättighet, skyldighet, disciplinär bestraffning eller annat jämförbart förhållande" som räknas som myndighetsutövning.

Vad säger förvaltningslagen?

Förvaltningslagen ger en grundläggande struktur för kontakterna mellan myndigheter och enskilda vid ärendehandläggning. Lagens främsta syfte är att värna medborgarnas rättssäkerhet när de har med förvaltningsmyndigheter att göra. Förvaltningslagen bygger också på sambandet mellan rättssäkerhet och service.

Vad innebär myndighetsutövande i skolan?

Vad är myndighetsutövning? Myndighetsutövning är ett rättsligt begrepp som brukar definieras såhär: "utövning av en befogenhet att bestämma för en enskild om förmån, rättighet, skyldighet, disciplinpåföljd, avskedande eller annat jämförbart förhållande."

Vilka myndighetsbeslut har du som enskild möjlighet att överklaga?

Överförmyndarnämnd och kronofogdens beslut överklagas i de flesta fall till tingsrätt medan de flesta andra myndighetsbeslut överklagas till förvaltningsrätt. Omprövning hanteras olika på olika myndigheter, beroende på vilka regler den aktuella myndigheten har att tillämpa.

Relaterade inlägg: