Hur kan man veta vilka språk som är släkt med varandra?

Innehållsförteckning

Hur kan man veta vilka språk som är släkt med varandra?

Hur kan man veta vilka språk som är släkt med varandra?

Jo, vissa språk har utvecklats ur ett och samma språk - de är släkt med varandra– medan andra tillhör helt andra släkter. På jorden finns det flera tusen olika språk. Språken tillhör helt andra släkter. Det är enklast att rita upp språkträd för att visa hur de här språkfamiljerna hänger ihop.

Vilka språk ingår i språkfamiljen?

Svenska, engelska, tyska, latin, iriska, persiska, ryska, grekiska, sanskrit, tochariska, hettitiska och luviska – alla hör de till världens mest spridda språkfamilj, den indoeuropeiska.

Vilka språk är mest likt svenska?

De tre skandinaviska språken talas av över 20 miljoner personer. Och det gemensamma ursprunget och utvecklingen för svenska, norska och danska gör att de flesta skandinaver förstår varandra utan att ha studerat grannspråken. Danskan och norskan är mest lika.

Vilka Språkträd finns?

Nordiska språk, germanska språk och indoeuropeiska språk är alla språkfamiljer, trots att de föregående tillhör de senare. Däremot är det vanligt att rita trädliknande diagram över språks genetiska släktskap, varför språkfamiljer även kallas språkträd eller språkstam, och underfamiljer grenar av en överordnad familj.

Relaterade inlägg: