Vilka rättsliga grunder finns det för att behandla personuppgifter?

Vilka rättsliga grunder finns det för att behandla personuppgifter?

Vilka rättsliga grunder finns det för att behandla personuppgifter?

För att behandla en personuppgift måste det finnas ett tydligt syfte och en rättslig grund för behandlingen. De rättsliga grunder som vi grundar behandlingen på är avtal, myndighetsutövning, rättslig förpliktelse, intresseavvägning och samtycke.

Varför ska varje personuppgiftsbehandling vara laglig korrekt och präglas av öppenhet?

Laglighet. Att personuppgiftsbehandlingen ska vara laglig innebär först och främst att ni måste ha en rättslig grund för all er personuppgiftsbehandling. I dataskyddsförordningen finns sex rättsliga grunder, varav en ska vara uppfylld för varje personuppgiftsbehandling.

När är behandling av personuppgifter tillåten?

Känsliga personuppgifter får behandlas när det är nödvändigt för att fastställa, göra gällande eller försvara rättsliga anspråk. Exempel: Ett försäkringsbolag behöver samla uppgifter om en persons sjukdom, för att kunna bedöma rätten till försäkringsersättning enligt ett försäkringsavtal.

Vad betyder rättsliga grunder?

Rättslig grund (rättsgrund, causa) avser den rättsliga regel som ett visst rättsförhållande eller rättsanspråk grundar sig på, rättsregelns grund, syfte, motivering eller ibland rättsfilosofiska rättfärdigande.

Vilken rättslig grund kan offentliga myndigheter inte stödja sin behandling av personuppgifter på när de fullgör sina uppgifter?

De utför då en uppgift av allmänt intresse och ska stödja sig på samma rättsliga grunder som en myndighet. Obs! Myndigheter får inte använda sig av en intresseavvägning när de fullgör sina uppgifter.

Vad menas med behandling av personuppgifter?

Med behandling av personuppgifter menas i princip allting som går att göra med personuppgifterna. Det kan till exempel vara att samla in, registrera, lagra, samköra eller skriva ut uppgifterna. På SCB behandlar vi dina personuppgifter dels när vi tar fram statistik, dels vid andra kontakter med dig.

Vad säger GDPR om personuppgifter?

I dataskyddsförordningen skiljer man mellan vanliga personuppgifter och känsliga personuppgifter. ... Enligt dataskyddsförordningen får endast myndigheter behandla sådana uppgifter. Företag får bara behandla sådana uppgifter om det finns stöd för sådan behandling i unionsrätt eller nationell rätt.

Får man upprätta register över personer med en viss politisk åsikt?

Ideella organisationer. 17 § Ideella organisationer med politiskt, filosofiskt, religiöst eller fackligt syfte får inom ramen för sin verksamhet behandla känsliga personuppgifter om organisationens medlemmar och sådana andra personer som på grund av organisationens syfte har regelbunden kontakt med den.

Vad är behandling av personuppgifter?

Med behandling av personuppgifter menas i princip allting som går att göra med personuppgifterna. Det kan till exempel vara att samla in, registrera, lagra, samköra eller skriva ut uppgifterna.

Relaterade inlägg: