Varför är det farligt med för mycket syrgas?

Innehållsförteckning

Varför är det farligt med för mycket syrgas?

Varför är det farligt med för mycket syrgas?

Oxygen - O2 - syrgas Värden under 90% har på sikt en skadlig inverkan på kroppen och värden under 70% är potentiellt livshotande. En alltför hög oxygenhalt i inandningsluften och vävnaderna kan också vara skadlig. Det finns så gott som aldrig någon anledning att höja syremättnaden över det normala för åldern.

Vad händer om en patient med KOL får för mycket syrgas?

Patienter med KOL kan om de ges för mycket syrgas först bli slöa och efter en tid sluta Page 2 Titel Syrgas Sidan 2 av 2 Dokumentet senast sparat Kristofer Erling, utvecklingssköterska andas. Skulle en KOL patient bli slö/dåligt kontaktbar av syrgas, stäng av syrgasen och observera/utvärdera.

Vad är Grundutrustningen vid syrgasbehandling i hemmet?

  • Grundutrustningen vid syrgasbehandling i hemmet är en stationär syrgaskälla som kopplas till en lång syrgasslang. Oftast är det en eldriven koncentrator, som utvinner syre ur den omgivande luften. Alternativet är en behållare med flytande syrgas (så kallat HemLOX ®, LOX = Liquid oxygen), som levereras hem och byts ut regelbundet.

Vad är orsakerna till hemsyrgasbehandling?

  • Andra indikationer är pulmonell hypertension (PAH), lungfibros och svår hjärtsvikt. På syrgasenheten synas först allmäntillståndet. Patienten måste vara i en stabil fas i sin sjukdom för att man ska kunna bedöma om hemsyrgasbehandling. Det är absolut rökfrihet som gäller.

Hur kan syrgas tillföras i hemmet?

  • Syrgas i hemmet Syrgas i hemmet kan tillföras patienten via en syrgaskoncentrator eller via syrgasflaskor med komprimerad gas. Syrgaskoncentratorn anrikar syre ur luften. Den drivs med elektricitet och kan placeras 1-20 meter ifrån användaren i ett öppet luftigt utrymme. (Följ tillverkarens rekommendationer.)

Hur tillförs syrgas via näsan?

  • Syrgas tillförs via näsan, vanligen genom en så kallad grimma (bild nedan). Ett noga utprovat syrgasflöde är viktigt, särskilt om du har tendens att utveckla anhopning av koldioxid i blodet vid för högt syrgasflöde. Syrgasen kan tillföras på tre olika sätt: Från syrgaskoncentrator (anrikare), från gasflaskor eller från tank med flytande syre.

Relaterade inlägg: