Vad är ett ANA prov?

Innehållsförteckning

Vad är ett ANA prov?

Vad är ett ANA prov?

I ANA-screen ingår analysen av kärnantikroppar (ANA) med indirekt immunofluorescens (IF) på Hep-2 celler samt bestämning av antikroppar mot specifika extraherbara antigen (ENA).

Vad är ena?

ENA står för extraherbara nukleära antigen och är en undergrupp av kärnantigen. Vid screenundersökningen undersöks reaktiviteten mot en blandning av antigenen (Sm, RNP, SS-A (60 kDa, 52 kDa), SS-B, Centromer B, Scl70 och Jo1) med EliA-teknik.

Vad är HEp-2 celler?

AVSEDD ANVÄNDNING: Det här är ett indirekt fluorescerande antikroppstest för halvkvantitativ detektion av antinukleär antikropp i humanserum. Testsystemet använder transfekterade† HEp-2 celler, som gör det möjligt att specifikt identifiera autoantikroppar mot SSA/Ro-antigenen.

Vad är SSA antikroppar?

Antikroppar mot SSA och SSB ses framför allt vid Sjögrens syndrom men även vid SLE. Vid isolerad förekomst av anti-SSA kan ANA analyserat med IF vara negativt eftersom HEp-2 celler har låg uttryck av SSA antigen.

Vad är Kärnantikroppar?

Med kärnantikroppar avses ofta de autoantikroppar som berörs nedan under ANA, anti-ENA och anti-dsDNA. Samma antikropp kan ge positivt resultat i flera analyser och metoderna kompletterar varandra. Framför allt anti-SSA, anti-Jo-1 och anti-dsDNA kan förekomma trots negativ ANA.

Vad betyder systemisk inflammation?

En sjukdom kallas systemisk om flera organ i kroppen inflammeras samtidigt. De systemiska sjukdomarna omfattar systemisk lupus erythematosus (SLE), Sjögrens syndrom och sklerodermi. De är ovanliga men kan vara allvarliga och kräva mycket behandling. Kvinnor drabbas oftare än män och kan bryta ut i alla åldrar.

Hur diagnostiseras SLE?

Det finns inte något enskilt blodprov som kan avgöra om du har SLE eller inte. När en läkare ställer diagnosen SLE bygger den på symtom som är typiska för sjukdomen. Diagnosen stöds av förändringar i immunförsvaret, till exempel att det finns vissa antikroppar i blodet.

Vad innebär Sjögrens syndrom?

Sjögrens syndrom är en reumatisk sjukdom som yttrar sig framförallt genom inflammation i kroppens tår- och spottkörtlar, med svår torrhet som följd. Grav trötthet och symptom från andra körtlar, muskler, leder och lungor förekommer också.

Relaterade inlägg: