Hur är det att vara adopterad?

Innehållsförteckning

Hur är det att vara adopterad?

Hur är det att vara adopterad?

Ett barn som inte har någon familj får en mamma och en pappa och en massa kärlek. Men att växa upp som adopterad är att möta tankar och frågor som andra slipper. Känslan av att samtidigt både tillhöra två världar och ingen alls kan följa med långt upp i vuxenlivet.

Hur mår adopterade barn?

Jo, den samlade forskningen visar att barn som adopteras från andra länder i snitt klarar sig sämre i livet. Det som inte alltid framgår i medierapporteringen är att en klar majoritet av de adopterade barnen faktiskt mår bra, medan det är en mindre grupp som drar ner snittet.

Hur viktigt tror du att det är för den som är adopterad att veta något om sin biologiska släkt och familj?

Enligt Barnkonventionen artikel 8 (UNICEF, 2009), har barn alltid rätt till sin identitet och kunskap om sitt släktskap. Detta tyder på att ett adopterat barn har rättigheter till kunskap om sin biologiska släkt och sin tidigare livshistoria.

Vad är dåligt med adoption?

Internationell adoption har fått stor uppmärksamhet i media på sista tiden. De berättelser och den oro som många adopterade uttrycker måste tas på stort allvar. Vi har förståelse för att det har väckt, väcker och kan väcka många jobbiga och svåra känslor.

Varför man inte ska adoptera?

Alla är olika. Vi har olika bakgrund, vi har olika erfarenheter och referensramar. Det går inte att dra alla adopterade över en kam. Vilka ursprungsländer vi representerar spelar roll, framför allt i det som härleds till hur vi tas emot av det svenska samhället i frågor som rasism och fördomar.

Vilka rättigheter har ett adoptivbarn i jämförelse med ett biologiskt barn?

Strängt taget är svaret nej: när ett barn adopteras likställs barnets rättigheter till de nya föräldrarna fullständigt med ett biologiskt. Det betyder att man inte ärver sina biologiska föräldrar, utan sina adoptionsföräldrar.

Hur kan adoptionen påverka barnets socialisation?

Bland annat får utseende och ursprung en annan betydelse för den adopterade. Identitetsutvecklingen och utvecklandet av självkänslan kan försvåras eftersom adoptivbarn kan utsättas för diskriminering eller rasism på grund av deras kulturella bakgrunder och etniska utseende.

Relaterade inlägg: