Vad är Downs syndrom 1177?

Innehållsförteckning

Vad är Downs syndrom 1177?

Vad är Downs syndrom 1177?

Downs syndrom är en funktionsnedsättning som beror på en extra kromosom i kroppens celler. Kromosomen påverkar hela kroppen på olika sätt. Med stöd och hjälp går det att leva ett långt och bra liv med Downs syndrom.

Har man en utvecklingsstörning?

  • Om man har en utvecklingsstörning så har man som vuxen, färdigutvecklad, inte nått lika långt utan stannar på A-, B- eller C-nivån. Man brukar då prata om en grav, måttlig eller lindrig begåvningsnedsättning. Grav nedsättning (A-nivå) Verkligheten är konkret och består av här och nu. Man ”tänker” genom att ”göra”.

Vad är nivåer av utvecklingsstörning?

  • Diagnos och nivåer av utvecklingsstörning. För att kunna få diagnosen utvecklingsstörning måste man ha nedsatt intelligens och svårt att fungera i vardagen: skolmässigt (till exempel läsning, skrivning och andra skolprestationer) Dessutom måste detta ha uppstått under barndom- ungdomstiden.

Hur kan man få diagnosen utvecklingsstörning?

  • För att kunna få diagnosen utvecklingsstörning måste man ha nedsatt intelligens och svårt att fungera i vardagen: praktiskt (till exempel hygien, städning, ekonomi) socialt (till exempel att umgås, bedöma andras pålitlighet) skolmässigt (till exempel läsning, skrivning och andra skolprestationer)

Relaterade inlägg: