Vem blir skyddsombud?

Innehållsförteckning

Vem blir skyddsombud?

Vem blir skyddsombud?

Val av skyddsombud Normalt utses skyddsombud på tre år av den fackliga organisation som har eller brukar ha kollektivavtal med arbetsgivaren. Finns det inte någon sådan organisation kan arbetstagarna själva välja skyddsombud.

Vilka fördelar finns det med att ha skyddsombud på arbetsplats?

Skyddsombudets uppgift är att arbeta för en bra arbetsmiljö och bevaka att det finns skydd mot ohälsa och olycksfall i arbetet. Skyddsombudet, eller arbetsmiljöombudet som det också kallas, ska även bevaka att arbetsgivaren uppfyller kraven i arbetsmiljölagen.

Vem bestämmer skyddsområden?

- Det är respektive facklig organisation som bestämmer skyddsområdesindelningen. Vid tvekan om indelning av skyddsområde bör vi samråda med arbetsgivaren. Om parterna ej är överens ska arbetsmiljöverket kontaktas. - Det bör utses ersättare för skyddsombudet.

Vad är skyddsombudet?

  • Skyddsombudets uppgift är att arbeta för en bra arbetsmiljö och bevaka att det finns skydd mot ohälsa och olycksfall i arbetet. Skyddsombudet, eller arbetsmiljöombudet som det också kallas, ska även bevaka att arbetsgivaren uppfyller kraven i arbetsmiljölagen.

Vilken roll har du som skyddsombud?

  • I rollen som skyddsombud har du särskilt fokus på att förbättra arbetsmiljön på din arbetsplats. Det kan handla om allt från att skapa trivsel till att säkerställa att ingen skadas på jobbet. Du har med stöd i lagen rätt att kräva att arbetsgivaren åtgärdar arbetsmiljöproblem.

Har du rätt att agera som skyddsombud?

  • Arbetsmiljölagen ger dig som skyddsombud bland annat rätt att: begära att arbetsgivaren genomför åtgärder för att åstadkomma en bra arbetsmiljö. avbryta arbeten som kan leda till omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa. Som skyddsombud har du även rätt att agera i förhållande till den som råder över ett arbetsställe och i ...

Relaterade inlägg: