Vad gör FN s säkerhetsråd?

Innehållsförteckning

Vad gör FN s säkerhetsråd?

Vad gör FN s säkerhetsråd?

Säkerhetsrådets uppgift är att trygga världsfreden. Medan generalförsamlingen kan diskutera vilket globalt problem som helst ägnar sig säkerhetsrådet enbart åt frågor som rör fred och säkerhet. FN:s alla medlemsländer har åtagit sig att följa säkerhetsrådets beslut och genomföra dem.

Hur tycker du att FN ska lösa det demokratiska dilemmat med att fem stater har permanenta platser och vetorätt i säkerhetsrådet?

För att en resolution ska antas krävs det att minst nio länder röstar för resolutionen, och att ingen av de permanenta medlemmarna röstar emot. Det är detta som är vetorätten – möjligheten för en permanent medlem att hindra säkerhetsrådet från att anta en resolution även om de 14 andra medlemmarna röstar för den.

Vad fyller vetorätten i FN s säkerhetsråd för funktion?

De fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd – Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien, och USA – har vetorätt. Vetorätten innebär att om något av länderna röstar emot ett resolutionsförslag kommer resolutionen inte antas, oavsett hur många av de resterande medlemmarna som röstar för förslaget.

Vad menas med permanenta medlemsländer?

Rådet består av representanter från 15 medlemsländer, men de som har absolut störst makt är de permanenta medlemmarna. De permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet består av de fem segrarmakterna från andra världskriget: England, Frankrike, Kina, Ryssland och USA.

Hur kom vetorätten till?

Vetorätten innebär att om något av länderna röstar emot ett resolutionsförslag kommer resolutionen inte antas, oavsett hur många av de resterande medlemmarna som röstar för förslaget. Sedan 1946 har länderna använt sin vetorätt 288 gånger. Ryssland har använt flest veton.

Relaterade inlägg: