Vad innebär det att man har en legitimation?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att man har en legitimation?

Vad innebär det att man har en legitimation?

Legitimation utfärdas av Socialstyrelsen, enligt Patientsäkerhetslagen (länk) och innebär en garanti om behörighet att utöva ett visst yrke och det ansvar och skyldigheter som det medför för den som är legitimerad.

Varför har vissa yrken legitimation?

För vissa yrken i hälso- och sjukvården och tandvården krävs legitimation. Legitimationen ska vara en garanti för att personen har de kunskaper, färdigheter och egenskaper som krävs för yrket. Yrkestitlar är skyddade. Det betyder att enbart den som har legitimation får använda titeln.

Hur definieras vårdgivare?

Vårdgivarens ansvar I PSL står att en vårdgivare är "statlig myndighet, region och kommun i fråga om sådan hälso- och sjukvård som myndigheten, regionen eller kommunen har ansvar för samt annan juridisk person eller enskild näringsidkare som bedriver hälso- och sjukvård".

Vad innebär det att vara Yrkeslegitimerad?

Beteckningen legitimerad får endast användas av den som genomfört den utbildning som krävs och i vissa fall fullgjort praktisk tjänstgöring enligt särskilda föreskrifter (se tabell), samt sökt och av berörd myndighet fått legitimation att utöva ett visst yrke, samt inte fått denna legitimation indragen.

Relaterade inlägg: