Vad innebär det att vara utvandrad?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att vara utvandrad?

Vad innebär det att vara utvandrad?

Man blir enligt folkbokföringslagen (20§) avregistrerad från folkbokföringen som utflyttad ifall man bor och studerar utanför Sverige under minst ett år.

Var har jag skattehemvist?

Det vanligaste är att privatpersoner har sin skattehemvist i det land där de bor. Särskilda omständigheter (utlandsstudier, utlandsjobb eller långa resor) kan dock innebära att en privatperson betraktas som skatterättsligt bosatt i ett annat land, eller i fler än ett land samtidigt.

Vad är intyg om skattehemvist?

Du måste ange i vilket eller vilka länder du har skattehemvist i. Vanligtvis har du skattehemvist i det land du är bosatt i. Du har normalt sett inte skattehemvist i ett land bara för att du har en fritidsbostad där.

Hur länge måste man bo utomlands för att slippa skatt?

Om du planerar att bo utomlands ett år eller mer ska du anmäla flyttning till utlandet hos Skatteverket. Även om din anställningsinkomst inte har beskattats i arbetslandet kan du ändå få skattebefrielse i Sverige enligt ettårsregeln. Men du måste ha varit anställd och vistats i utlandet minst ett år.

Vad menas med utlandssvenskar?

Med utlandssvensk menas svenska medborgare som är bosatta utomlands. Som utlandssvensk är du i regel inte försäkrad i Sverige, utan i det land där du bor och arbetar.

Relaterade inlägg: