Vad innebär det att ett djur är Växelvarmt?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att ett djur är Växelvarmt?

Vad innebär det att ett djur är Växelvarmt?

Växelvarma och jämnvarma djur De flesta djur reglerar inte sin kroppstemperatur. Förr kallade man sådana djur "kallblodiga", numera växelvarma. Begreppet växelvarm inkluderar tre egenskaper. Djuren är poikiloterma, eftersom deras kroppstemperatur är lika med omgivningens temperatur och varierar med den.

Hur reglerar blodet kroppstemperaturen?

Kroppstemperaturen styrs av hjärnan Kroppstemperaturen styrs av temperaturcentrum som finns i hjärnan. I huden och längre in i kroppen finns nerver som känner av värme och kyla. De kallas känselkroppar. Känselkropparna ger information till temperaturcentrum i hjärnan om vilken temperatur kroppen har.

Vad kommer egentligen vår kroppsvärme ifrån?

Var kommer vår kroppsvärme egentligen ifrån? Vi får energi från maten både till rörelser och till att hålla värmen. Småfåglar burrar upp sig för att hålla sig varma under vintern.

Vad menas med Jämnvarma?

Kroppstemperatur är temperaturen inne i ett djur, vilken styrs av termoregleringen som balanserar den inre temperaturen mot temperaturen i miljön.

Vad menas med att vara Jämnvarm?

Vad innebär det att vara jämnvarm? Det menas med att man håller samma temperatur hela tiden och skiftar inte efter miljön som växelvarma djur. Till exempel på sådana djur är däggdjur och fåglar.

Hur kan man sänka kroppstemperaturen?

Läkemedel kan sänka kroppstemperaturen, något som Laborit och Huguenard uppnådde genom sin »cocktail lytique«, som bestod av petidin, prometazin och klor- promazin. Andra idag aktuella preparatgrupper som kan förorsa- ka hypotermi är neuroleptika, antidepressiva och ben- sodiazepiner.

Relaterade inlägg: