Vad får man göra inom hinduismen?

Innehållsförteckning

Vad får man göra inom hinduismen?

Vad får man göra inom hinduismen?

offra och be till hinduernas gudar, delta i religiösa högtider och vara hjälpsam och solidarisk mot andra inom samma familj och kast. De flesta hinduer anser dessutom att man inte ska äta kött, skada något annat levande, dricka alkohol, stjäla eller ljuga.

Har hinduismen levnadsregler?

Inom hinduismen finns det ingen gemensam lista på levnadsregler. Istället finns det finns riktlinjer och vägar som präglar de centrala tankegångarna inom hinduismen såsom karma, reinkarnation och moksha.

Kan vem som helst bli en hindu?

Man föds till hindu och man kan aldrig konvertera till att bli hindu, även om man kan anamma religionen och tron, men en icke infödd hindu kan aldrig bli det.

Vilka levnadsregler ska man följa om man är hindu?

Inom hinduismen finns det ingen gemensam lista på levnadsregler. Istället finns det finns riktlinjer och vägar som präglar de centrala tankegångarna inom hinduismen såsom karma, reinkarnation och moksha.

Hur tycker en hindu att man ska leva?

För en hindu är det slutgiltiga målet att komma loss från samsara, det eviga kretsloppet av återfödelse. Först då blir man frälst. Men vägen dit är lång och går genom många liv fyllda av goda gärningar, s.k. karma. De viktigaste tankarna inom hinduismen är därför tron på själavandring och karma.

Vad är hinduismens tidsuppfattning?

  • Inom hinduismen råder en cyklisk tidsuppfattning. Det existerar därför inte någon början eller något slut. Enligt hinduisk tro skapas, förstörs och återuppstår världen liksom allt liv om och om igen. Allt liv ingår i ett evigt kretslopp ( samsara) av födelse, död och pånyttfödelse. Bild: SO-rummet.se.

Vad kommer hinduism från?

  • Begreppet hinduism kommer, via persiskans Hindū, från sanskrit-ordet Sindhu, ett gammalt namn på floden Indus. Med Hindū menades folket som bor bortom floden Indus. På arabiska blev ordet al-Hind och därifrån överfördes det till europeiska språk.

Vad är hinduismens utformning?

  • Hinduismen är en mångskiftande polyteistisk religion med en mångfald gudar och varierande sedvänjor. Läran saknar trosbekännelse, dogmer och kyrklig struktur. Det råder därför stor olikhet mellan religionen i städerna och på landsbygden. Dessutom förekommer stora regionala skillnader i fråga om hinduismens utformning.

Vad är levnadsregler inom hinduismen?

  • levnadsregler och ritualer inom hinduismen. Levnadsregler: När man är hindu existerar det fem regler man måste följa: 1- Att alltid tala sanning. 2- Iaktta rituell renhet. 3- Visa tålamod i alla livets skiften. 4- Inte stjäla. 5- Inte döda någon levande varelse. Kor är heliga inom hinduismen.

Relaterade inlägg: