Vad innebär att ha en helhetssyn på patienten?

Innehållsförteckning

Vad innebär att ha en helhetssyn på patienten?

Vad innebär att ha en helhetssyn på patienten?

En helhetsbild innebär att man har kunskap om patientens sjukdom, sociala omständigheter och familjehistoria [19]. Helhetssynen är speciellt viktigt när patienten har psykiska och sociala problem [18] eller söker för kom- plexa och känsliga problem [19].

Hur helhetssyn på människan kan tillämpas inom vård och omsorg?

Helhetssyn i vården är även ett tillstånd av harmoni mellan kropp, själ, känslor och ande i en föränderlig miljö. Sjuksköterskans arbetssätt utifrån helhetssyn i vården kan hjälpa patienten att utnyttja sina inre resurser för att öka hennes livskvalitet samt anpassa sig till förändringar som sjukdomen har orsakat.

Vad menas med Hospicefilosofin?

Vad innebär hospicefilosofin? En strävan efter fysiskt, psykiskt, socialt och andligt välbefinnande för den svårt sjuke. Att den svårt sjuke får bästa möjliga smärt- och symtomlindring. Att den svårt sjuke och dennes anhöriga ges psykologiskt stöd under sjukdomstiden och i sorgen.

Vad skiljer det holistiska synsättet från det biologiska inom vård och omsorg?

Detta synsätt innebär att man fokuserar på det friska, och väljer att lyfta fram faktorer som får oss att må bra. Lite förenklat kan man säga att det patogena synsättet säger att fysisk inaktivitet gör oss sjuka medan det salutogena synsättet säger att fysisk aktivitet gör oss friska.

Relaterade inlägg: