Vad innebär det att leva med reumatoid artrit?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att leva med reumatoid artrit?

Vad innebär det att leva med reumatoid artrit?

Ledgångsreumatism, reumatoid artrit, RA, är en inflammatorisk sjukdom som ofta börjar i små leder i händer och fötter. Lederna svullnar, blir ömma och du får ont. Det går inte att bota reumatism, men med läkemedel och fysioterapi kan inflammationen dämpas och smärtan lindras.

Varför får man reumatoid artrit?

Orsakerna till varför du drabbas av reumatisk sjukdom kan variera men det vanligaste är att de uppstår som resultat av en inflammation i din kropp. När immunförsvaret reagerar och beter sig felaktigt kan det uppstå en autoimmunitet.

Hur vanligt är reumatoid artrit?

Idag lever ca 0,5 - 1% av Sveriges vuxna befolkning med reumatoid artrit. Det är den vanligaste av de reumatiska sjukdomarna. Man kan drabbas när som helst i livet, men sjukdomen debuterar vanligen hos personer som är mellan 45 och 65 år och den är vanligare hos kvinnor än män.

Varför Morgonstelhet ra?

Typiskt är smärtan värst sen natt, tidig morgon då den drabbade kan tvingas stiga upp för att det gör så ont. Morgonstelhet är ett annat klassiskt tecken. Stelheten ger med sig under dagen men återkommer igen efter natten eller efter en längre stunds stillasittande.

Relaterade inlägg: