Vad kallas den som blivit utsatt för brott?

Innehållsförteckning

Vad kallas den som blivit utsatt för brott?

Vad kallas den som blivit utsatt för brott?

I en rättegång kallar man den som är utsatt för brott för målsägande. Du som är målsägande kan ibland få ett målsägandebiträde. Målsägandebiträdet är en jurist som hjälper dig med juridiska frågor. Det kan vara frågor om till exempel vad du måste svara på när polisen förhör dig, eller vad som händer i nästa steg.

Hur går det till när man anmäler ett brott?

När en brottsanmälan har gjorts ska polis eller åklagare bedöma vilka möjligheter som finns att utreda brottet. De beslutar därefter om en förundersökning, även kallad brottsundersökning, ska inledas. Det görs bara om det finns möjligheter att klara upp brottet.

Har jag begått ett brott?

Om du misstänks för ett brott håller polisen ett förhör med dig. Om brottet är mindre allvarligt kan polisen förhöra dig på platsen efter att ha gett dina föräldrar och socialtjänsten möjlighet att vara med vid förhöret. Är brottet allvarligt vill polisen som regel att de sitter med vid förhöret.

Vilka åtgärder hjälp finns det att få som brottsoffer?

Du som har utsatts för brott har rätt att ta med dig en stödperson under förhör hos polisen, om det inte påverkar utredningen, och i samband med rättegången. Du bestämmer själv vem som ska vara din stödperson. Det kan vara en vän, en tjänsteman från socialtjänsten eller någon från en brottsoffer- eller kvinnojour.

Har jag blivit utsatt för brott?

personer som har blivit utsatta för brott. ... Men först ska du anmäla brottet till polisen. Har du blivit skadad behöver du kanske. också besöka sjukhus.

Relaterade inlägg: