Hur många av aminosyrorna är essentiella?

Innehållsförteckning

Hur många av aminosyrorna är essentiella?

Hur många av aminosyrorna är essentiella?

Protein byggs upp av cirka 20 aminosyror. Nio av dem är essentiella, det vill säga att vi regelbundet måste få i oss dem via maten eftersom kroppen inte själv kan producera dem. Protein ingår i kroppens alla vävnadsceller. Dessutom består hormoner, enzymer och viktiga delar i immunförsvaret av proteiner.

Vilka är de 9 essentiella aminosyrorna?

Det finns tjugo aminosyror som bildar proteiner och av dessa är det åtta som kroppen inte kan tillverka själv – Fenylalanin, Tryptofan, Isoleucin, Metionin, Treonin, Leucin, Lysin och Valin. Dessa aminosyror kallas essentiella, då de är livsviktiga att få i sig via födan.

Vad händer om man inte får i sig essentiella aminosyror?

Men även de aminosyror som vår kropp kan tillverka är beroende av de essentiella aminosyrorna eftersom de essentiella är med i själva tillverkningsprocessen i kroppen. Om du får brist på en essentiell aminosyra kan det leda till att du även får brist på en aminosyra som din kropp producerar på egen hand.

Vad använder våra kroppar för att bygga de icke-essentiella aminosyrorna?

Vi kan inte lagra essentiella aminosyror i kroppen, därför måste vi kontinuerligt få i oss vår dagliga dos via kosten. Essentiella aminosyror finns främst i produkter som innehåller animaliskt protein, såsom kött, fisk, ägg och mjölk.

Relaterade inlägg: