Varför har man lättare att få lunginflammation när man blir äldre?

Varför har man lättare att få lunginflammation när man blir äldre?

Varför har man lättare att få lunginflammation när man blir äldre?

Lunginflammation uppstår lättare om patienten har astma, kroniskt nedsatt lungkapacitet p g a rökning (KOL) eller bindvävssjukdomar som drabbat lungvävnaderna. Allmän nedsättning av kroppens infektionsförsvar ser man även vid blodcancer (leukemi) eller kontinuerlig behandling med kortisontabletter.

Hur känns det att få lunginflammation?

Symptomlunginflammation

  • Det gör ont när du tar djupa andetag.
  • Du kan hosta upp slem som kan vara vitt, gult, brunt och ibland också blodblandat.
  • Du är andfådd utan att du har ansträngt dig.
  • Du har feber som kan ge frossa.
  • Du kan få svårigheter att andas.
  • Du känner dig yr och lite förvirrad.

Kan man få lunginflammation utan feber?

Vissa får till exempel snabbt hög feber och frossa, medan andra bara har en mindre temperaturhöjning. Äldre personer har ibland lunginflammation utan feber eller hosta – då kan ett nedsatt allmäntillstånd eller förvirring och snabb andning vara de enda symptomen på lunginflammation.

Hur länge smittar man vid lunginflammation?

De virus som kan orsaka lunginflammation är betydligt mer smittsamma. En tumregel är att du är smittsam så länge du har symtom. Därför är det viktigt att stanna hemma vid tecken på smittsam sjukdom.

Kan man få lunginflammation om man är vaccinerad?

Vaccinerar man sig både mot pneumokocker och influensa så har man upp till 70% bättre chans att slippa bli allvarligt sjuk under influensasäsongen, när risken också är som störst att drabbas av lunginflammation.

Varför blir det svårt att andas vid astma?

Vid ett astmaanfall händer flera saker samtidigt i luftrören. Slemhinnan i luftrören svullnar, muskulaturen runt luftrören dras ihop och det bildas segt slem som kan täppa igen de små luftrören som leder ut i lungorna. Det gör att det blir tungt att andas. Många får också hosta.

Kan hundar få lunginflammation?

I vissa fall kan kennelhosta utvecklas till en sekundär bakteriell lunginflammation. Man bör alltid kontakta veterinär vid påverkat allmäntillstånd, hög feber eller andningssvårigheter.

Hur känns det att ha ont i lungorna?

Du kan uppleva att det gör ont i lungorna med utstrålning mot rygg, nacke och axlar. Smärtan kan kännas skarp eller krampaktig och uppstå i samband med djupa andetag eller fysisk aktivitet. Även stress, ångest och oro kan ge liknande besvär.

Hur länge kan man gå med lunginflammation?

Symtom på lunginflammation Du får en förkylning med hosta, feber och ont i halsen som blir värre efter fyra till fem dagar. Det gör ont när du andas in djupt. Du kan hosta upp slem. Slemmet kan vara vitt, gult, grönt, brunt eller blodblandat.

Vad är en lunginflammation?

  • Lunginflammation är en vanlig sjukdom hos äldre personer över 65 år eller hos sjuka som ligger mycket stilla. Sjukdomar och åldrande kan försvaga immunförsvaret. Det blir därför svårare att klara av den extra påfrestning som en lunginflammation innebär.

Hur ofta får du ett blodprov om du har lunginflammation?

  • Du får ofta lämna ett blodprov som kallas CRPom läkaren misstänker att du har lunginflammation. Det är ett test för att mäta graden av inflammation. Ibland mäts din syrehalt i blodet med en apparat som sätts på ditt finger. Där mäts ditt blods syresättning vilket kan betyda att du har lunginflammation.

Kan du få lunginflammation i båda lungorna?

  • Du kan få lunginflammation i en lunga eller i båda lungorna. En lunginflammation i båda lungorna kallas dubbelsidig lunginflammation. En dubbelsidig lunginflammation behöver inte vara mer allvarlig. Du kan också få lunginflammation i endast en del av en lunga. Då är oftast orsaken en bakterie.

Vilka virus kan orsaka lunginflammation hos barn?

  • Även olika virus kan orsaka lunginflammation. RS-virus orsakar varje år epidemier bland yngre barn, oftast under två års ålder. Några virus som ofta ger lunginflammation hos vuxna är exempelvis influensavirus och RS-virus. Ett annat exempel är det nya coronaviruset som ger sjukdomen covid-19, som orsakar lunginflammation hos en del.

Relaterade inlägg: